Sedmibarevná hora Vinicunca v peruánských Andách se v posledním desetiletí stala fotografickým hitem cestovatelů na sociálních sítích a jednou z nejnavštěvovanějších památek v Peru. Věděli jste ale, že Vinicunca není jediný vrchol, kterému se v Peru přezdívá Duhová hora (Rainbow Mountain)?

Necelých 150 km na jihovýchod od hlavního města incké říše Cuzca leží Montaña de Colores nebo také Montaña Arco Iris čili Barevná nebo Duhová hora. Od místních obyvatel, kteří hovoří kečuánsky, ale neuslyšíte jiný název než Vinicunca.

Popularita Duhové hory Vinicunca v posledních letech prudce roste díky relativně dobré dopravní dostupnosti a fotogeničnosti pětitisícového kopce. Barevné pásy, které jsou při pohledu ze sedla vidět, jsou způsobené výskytem různých minerálů jako jíl, pískovec nebo oxid měďnatý. Fotografie této pruhované nádhery složené z fuchsiové, tyrkysové, levandulové, zlaté nebo dokonce zelené barvy se dokonce dostala až na obálku knižního průvodce Peru od Lonely Planet.

Populární Duhová hora Vinicunca

To možná také přispělo k její strmě stoupající popularitě i ke stále vyššímu počtu návštěvníků. Na výstup je ale potřeba se dobře aklimatizovat a pořádně napnout síly. Vrchol hory totiž leží v nadmořské výšce 5036 m. I když cesta není technicky náročná, nedostatek kyslíku dělá své a výšlap dá zabrat i fyzicky zdatným cestovatelům.

Většina běžných turistů ale neví, že Duhovka v Peru není jediná. Chcete-li vidět podobnou nádheru a navíc si ji užít téměř o samotě, vydejte se na Palcoyo, další peruánskou horu s přívlastkem duhová nacházející se nedaleko své slavnější sestry. Její vrchol leží těsně pod hranicí pěti tisíc metrů a výstup na ni je o něco lehčí a kratší než na Vinicuncu. O barevnou podívanou a famózní výhledy na peruánské Andy se nepřipravíte a na fotce s vámi navíc nebudou další desítky turistů.

Jak se dostat k Duhové hoře?

S místní agenturou

Výchozím bodem pro většinu cestovatelů je Cuzco. Téměř každá turistická agentura ve městě nabízí výlet k Duhové hoře Vinicunca. Vyjíždí se kolem třetí hodiny ranní. Cesta trvá přes tři hodiny a ještě se před výstupem stavíte na snídaní. Pod Duhovou horu přijedete po snídani kolem osmé hodiny ranní spolu s davy turistů. Na Duhovou horu Palcoyo jezdí jen pár agentur a nepravidelně.

 

Soukromým taxi

Pokud vyjedete opravdu brzy a nebude po cestě zastavovat, můžete přijet ještě dříve než většina turistů. Cena je samozřejmě o dost vyšší než s agenturou a pokud nemáte kontakt na spolehlivého řidiče, riskujete na složité cestě defekt, který se v oblasti bez mobilního signálu složitě řeší.

 

Po vlastní ose

Ani k jedné Duhové hoře nejezdí veřejná doprava a pokud byste chtěli stopovat, tak na závěrečných úsecích pod Duhovou horou neprojíždějí téměř žádná jiná auta než vozy turistických agentur.

 

S cestovní kanceláří

Většina českých cestovních kanceláří, které jezdí do Peru mají Duhovou horu (Vinicunca) v programu. S naší CK doJižníAmeriky.cz jezdíme podle termínu k jedné z obou Duhových hor. Jelikož máme soukromou dopravu a noc předtím spíme ve vesničce nedaleko Duhové hory, tak i při relativně rozumném vstávání kolem páté hodiny ranní, přijíždíme na Duhovou horu jako první a první hodinu nebo dvě ji ještě za svítání máme sami pro sebe.

Naši klienti na Duhové hoře

Jak je náročný pochod na Duhovou horu?

Trek na Vinicuncu vám zabere celé dopoledne. Vychází se z nadmořské výšky 4700 m a trasa tam i zpět je dlouhá 7 km. Vrchol hory leží v závratných 5036 metrech nad mořem. Podle vaší aklimatizace a fyzické kondice výlet trvá tři až čtyři hodiny

Pokud vám nadmořská výška nedělá dobře, můžete si připlatit a pod vrchol se nechat dovézt v koňském sedle. I tak ale poslední metry musíte vyšlápnout po svých. Fantastický výhled na Duhovku a také na nejvyšší horu jižních peruánskáých And Ausangate (6384 m) budete mít opravdu zasloužený.

Výstup na Palcoyo je o něco kratší a vrchol hory leží níž než Vinicunca. Celý trek je 4 km dlouhý a vychází se z nadmořské výšky 4700 m. Převýšení je o něco menší, Palcoyo leží ve výšce 4900 m. I tak jsou výhledy na okolní krajinu dechberoucí a navíc bez masy dalších turistů. Návštěvníky Palcoya spočítáte doslova na prstech jedné ruky. Na této Duhové hoře není možné si na výstup pronajmout koně.

Chcete se o Peru dozvědět více? Přečtěte si našeho nejpodrobnějšího průvodce Peru na českém internetu.

Chcete Peru zažít na vlastní kůži? Vydejte se s námi na jeden ze dvou desítek našich zájezdů v malé skupince se skvělými českými průvodci, které každoročně do Peru pořádáme.