Pokud se chystáte na exotickou dovolenou a před cestou navštívíte centrum cestovní medicíny, pravděpodobně vás lékař před nemocí dengue bude varovat.

Co je tedy onemocnění dengue zač? A máte se ho před cestou do Jižní Ameriky obávat?

Co je horečka dengue?

Dengue je virové onemocnění přenášené štípnutím komára rodu aedes aegypti (komár tropický). Ten se vyskytuje v tropickém a subtropickém klimatu po celé planetě, tedy i v Jižní Americe.

V Peru se tito komáři vyskytují v nadmořských výškách pod 2.300 metrů nad mořem, v Kolumbii pod 2.200 metrů a v Ekvádoru pod 2100 metrů nad mořem. 

Jaké jsou příznaky horečky dengue?

Dengue se projevuje horečkou, bolestmi kostí a kloubů, bolestí hlavy, ztrátou chuti k jídlu a bolestí v očnicové oblasti tzn. “za očima”.

Inkubační doba nemoci je 4-10 dní a její symptomy přetrvávají cca týden.

Existuje také vážná krvácivá forma dengue, která je vzácná. Jejím příznakem je tvorba modřin a krvácení z nosu nebo dásní, silná bolest břicha a neustávající zvracení, zrychlený dech a celková slabost až apatie.

Léčba a horečky dengue

V případě podezření na onemocnění dengue je třeba dostavit se co nejdříve do zdravotnického střediska, kde vás lékař prohlédne, udělá krevní obraz a stanoví jasnou diagnózu.

Léčba klasické horečky dengue je symptomatická. Podává se paracetamol na snížení horečky a bolesti. Klíčový je dostatečný odpočinek a dostatečný přísun tekutin. V žádném případě se nedoporučují užívat nesteroidní protizánětlivé léky jako je ibuprofen a aspirin, které zvyšují riziko krvácení.

Krvácivá forma onemocnění vyžaduje hospitalizaci, bez léčení může být až smrtelná!

Prevence horečky dengue

Nejúčinnější prevencí před onemocněním dengue je předejít štípnutí komárem:

  • volné, prodyšné oblečení s dlouhým rukávem/nohavicemi
  • ochrana repelenty
  • nezdržovat se v oblasti stojatých vod

Na trhu se nově objevila také vakcína proti dengue – více informací najdete například zde: https://www.ockovacicentrum.cz/cz/horecka-dengue.

Dengue na našich cestách v Peru

Většina našich cest do Peru se zaměřuje na poznání jižní části Peru a především jeho horských oblastí.

Na naší nejpopulárnější cestě do Peru – to nejlepší v malé skupince za 18 dní se v oblastech pod 2.300 metrů nad mořem (kde se vyskytuje komár – přenašeč) pohybujeme jen na začátku cesty v Limě a na pobřeží, krátce v oblasti pod Machu Picchu a případně v Amazonii ti, kteří si zájezd prodlužují.

Od 6. dne cesty až do předposledního dne jsme v nadmořských výškách nad 2.300 metrů nad mořem. Výjimkou je jen krátká návštěva oblasti pod Machu Picchu. Samotné Machu Picchu je ve výšce 2.400 metrů nad mořem a výše.

Další informace o horečce dengue

Připravili jsme pro vás seznam zajímavých odkazů, na kterých najdete více informací o horečce dengue.

Wikiskripta – lékařské informace o horečce dengue:

https://www.wikiskripta.eu/w/Hore%C4%8Dka_dengue

Informace o vakcíně proti dengue:

https://www.ema.europa.eu/en/documents/overview/qdenga-epar-medicine-overview_cs.pdf

Statistiky dengue v Peru

https://www.dge.gob.pe/sala-situacional-dengue/#grafico0