Příběhu francouzského turisty Alexise Dessarda je těžké uvěřit. Shodou náhod se během koronavirové pandemie ocitl jako turista v Bolívii, kde se nyní stará o vyčištění odpadem zanesených lokalit. Přestože se kvůli tomu musel dočasně vzdát svého snu o cestě kolem světa, pokračuje v organizování úklidových akcí dál.

Na cestě kolem světa

Vzdor covidové pandemii se Alexis rozhodl splnit si sen a podniknout cestu kolem světa. Kvůli koronavirovým opatřením se nakonec ocitl i v Bolívii. Tam původně nezamýšlel jet, ale poté, co sousední Argentina zavřela hranice, vyrazil tam.
Alexis měl v plánu jen navštívit několik významných turistických lokalit, ale během návštěvy jednoho z prvních míst, se smysl celé jeho cesty změnil. Ukázalo se, že v Bolívii nebude jen navštěvovat památky, ale hlavně je uklízet.

Vyčistíme Salar de Uyuni

Stejně jako mnohé další turisty k návštěvě nalákala Alexise jedna z největších solných plání na světě, Salar de Uyuni. Během návštěvy hřbitova vlaků, který se na pláni nachází, se ale rozhodl něco udělat pro naši planetu a uspořádal společné uklízení odpadků.
Natočil jednoduché video, ve kterém vybízel lidi, aby se k němu připojili a uklízeli vlakový hřbitov s ním.
Sám byl překvapený, když v den úklidu nakonec dorazilo přibližně tisíc lidí, včetně bolivijské armády. Nakonec všichni společnými silami místo vyčistili a Alexis si uvědomil, že i jeden člověk má možnost něco změnit.

Místo cestování péče o životní prostředí

Po nečekaném úspěchu na solné pláni se Alexis rozhodl odsunout svůj sen o cestě kolem světa a místo toho pomáhá v Bolívii.
Postupně se mu podařilo zorganizovat další úklidy napříč zemí, například u jezera Titicaca nebo na náhorní plošině Oruro.
Nyní Alexis plánuje pokračovat v organizování úklidových akcí a rád by začal bojovat i s dalšími bolivijskými problémy jako například kriminalitou na ulicích.
Hlavně chce všem ukázat, že i jeden člověk může být začátkem pro velkou změnu.

Zaujal vás Alexisův příběh a taky byste se rádi nechali inspirovat Jižní Amerikou?
Konečně opět vyjíždíme na zájezdy do Peru, Ekvádoru, Kolumbie a dalších jihoamerických zemí.