Ekvádor je sice jedna z nejmenších jihoamerických zemí, ale díky své rozmanité geografii a poloze na rovníku v něm najdeme několik typů klimat.
V Ekvádoru neexistují roční období, jak je známe my, ale spíše období sucha a dešťů, která se v různých místech v zemi střídají v rozdílných intervalech.
Vzhledem ke klimatické změně v posledních letech přestávají platit i dlouze zažité modely, proto informace o klimatu berte s rezervou a nechte se překvapit, jaké počasí bude čekat v Ekvádoru vás.

 

Počasí na pobřeží

Od ledna do května je na pobřeží Pacifiku (Tichého oceánu) horké a deštivé období. Ostré rovníkové slunce se střídá s vydatnými lijáky a denní teploty běžně přesahují 30°C. Teploty v noci neklesají pod 20°C. Pocitová teplota je kvůli poměrně vysoké vlhkosti ještě o několik stupňů vyšší a zejména ve městech je ve dne v noci velké vedro.
V tomto období probíhá na pobřeží hlavní turistická sezóna a zvláště o víkendech a svátcích jsou pláže plné Ekvádorců. Teplota moře se pohybuje mezi 25 a 28°C. Flóra je krásně zelená, to platí i o unikátním tropickém suchém lese např. v národním parku Machalilla.

Po zbytek roku zhruba od června do prosince je na pobřeží převážně zataženo a často drobně mrholí. Tomuto lehkému deštíků se říká garúa. Teploty jsou o něco nižší, v noci mohou klesnout i lehce pod 20°C. Teplota moře postupně klesá až na 22-24°C od v říjnu.

Přesto není špatný nápad zavítat sem v tomto období. Na nekonečných písečných plážích potkáte minimum turistů a od června do října k pobřeží připlouvají keporkaci.

 

Počasí v horách

Obecné pravidlo zní: nejméně deště a nejhezčí počasí je v horách od června do září. Ve skutečnosti se v poslední době období sucha a období dešťů posouvá a různě prolíná. V některých letech navíc počasí převrátí naruby fenomény El NiňoLa Niňa.
Závěr je takový, že termín cesty do Ekvádoru téměř nemá smysl plánovat dle počasí a klimatických tabulek. I v období dešťů je třeba mít porci smůly, aby déšť byl v běžných výškách (do cca 3500 metrů nad mořem) trvalejšího charakteru. Většinou prší jen chvíli odpoledne.
Na svazích And jsou různá mikroklimata: v Baňos bývá nechladněji a nejdeštivěji v červnu. V Mindu prší po celý rok, většinou v odpoledních a večerních hodinách.

Velký pozor dávejte na sluníčko. Ve vysokých nadmořských výškách je potřeba se chránit před velmi silným rovníkovým sluncem a používat krémy s vysokým faktorem a pokrývku hlavy. Zatímco UV index v Česku v létě dosahuje maximální hodnoty cca 8, v Ekvádoru v běžný slunečný den 12 a více, v poledne až 17(!).

Počasí v Amazonii

Amazonská nížina zabírá téměř polovinu rozlohy celé země. Počasí v zelených plících planety je celoročně velmi teplé a vlhké. Díky extrémní vlhkosti je pocitová teplota ještě vyšší. V Amazonii může pršet celoročně, ale deštivější a mírně chladnější období bývá zhruba od listopadu do dubna.
Horké a sušší období, kdy klesají hladiny řek a vysušují se i ty oblasti, které byly několik měsíců zaplavené, je od května do září

Pršet ale může v podstatě kdykoliv, většinou vydatně a běžné jsou spíše krátké tropické lijáky.  S tím, že vám v Amazonii zejména v období dešťů navlhne a už nikdy pořádně neuschne oblečení, je třeba počítat a je to součást pravé amazonské zkušenosti!

 

Počasí na Galapágách

Galapágy můžete navštívit celoročně a zima vám na těchto ostrovech nikdy nebude. Horké a deštivé období je od prosince do dubna. Denní teploty přesahují 30°C a v noci neklesají pod 20°C. 

V sušším a mírně chladnějším období od května do listopadu jsou teploty o několik stupňů nižší.
I na Galapágách je potřeba se chránit před velmi silným slunečním zářením. Pokud budete na přímém slunci, nezapomeňte na pokrývku hlavy, prodyšné triko s dlouhým rukávem, opalovací krém s vysokým faktorem (minimálně SPF 50) a dostatečnou hydrataci. 

Moře je nejteplejší v březnu, kdy jeho teplota dosáhne 24-27°C, potom se až do října ochlazuje a minimální teplota může klesnout některé roky i ke 20°C. Od listopadu se moře zase začne oteplovat.

TIP! Neexistuje dobrý nebo špatný měsíc, kdy se do Ekvádoru vydat!

Ideální počasí se v různých nadmořských výškách a geografických podmínkách prostě nedá vymyslet.
Pokud si chcete užít horké počasí na pacifických plážích, jeďte v naší zimě.
Plánujete-li vysokohorské treky, vyrazte spíše od května do září a doufejte, že vám vyjde počasí.