Když se nebe nad ekvádorským pobřežím kolem města Puerto López v červnu zatáhne a začne období dešťů, většina turistů odjede. Zkušení cestovatelé ale ví, že až do i přes nepříznivé počasí stojí za to tuhle oblast navštívit. Do ekvádorských vod totiž každoročně připlouvají až z Antarktidy keporkaci, které můžete spatřit i s mláďaty, a zažít fantastickou velrybí show na volném moři. 

Migrující mořští obři

Keporkaci (anglicky humpback whale, španělsky ballena jorobada) jsou kytovci z čeledi plejtvákovitých známí tím, že během migrace za potravou a do míst, kde zimují, urazí ve světových oceánech mnoho tisíc kilometrů. Keporkaci vyskytující se v jihoamerických vodách tráví zimu na Antarktidě, kde se páří a vrhnou mláďata, s nimiž v průběhu našeho léta připlují k ekvádorskému pobřeží

Oblast kolem města Puerto López na pobřeží Ekvádoru je bez nadsázky jedním z nejlepších míst na světě, kde se dají tito mořští obři pozorovat. Od června zhruba do poloviny října připlave blízko k pobřeží několik tisíc velryb. Každý den je téměř stoprocentní pravděpodobnost, že keporkaka zahlédnete a na lodi se k němu můžete přiblížit.

Zvláštní český název tohoto kytovce údajně pochází ze slova qipoqqaq, které v grónské inuitštině znamená skokan. Keporkaci i přes své rozměry (dospělí jedinci měří kolem 15 metrů a váží až 30 tun) často a rádi vyskakují nad hladinu nebo mávají ploutvemi. Když se vám podaří jejich akrobacii zahlédnout, je to nezapomenutelný zážitek. 

Puerto López – jedno z nejlepších míst na pozorování velryb

Abyste se dostali k velrybám co nejblíž, je potřeba si zaplatit výlet lodí s některou z místních agentur v pobřežním městečku Puerto López. Asi hodinu cesty lodí od pobřeží se společně s kapitánem pustíte do hledání keporkaků. Jsou nápadní tím, že mají černý hřbet a světlé hrudní ploutve a břicho. Když budete mít štěstí, můžete zahlédnout samici s mládětem, která se ráda předvádí, skáče nad hladinou a mává ploutvemi. Velrybí mládě pak opakuje tuhle nádhernou podívanou po matce a akrobatické kreace provází užaslé výkřiky lodního osazenstva. 

Keporkaci jsou také známí tím, že vyluzují poměrně komplexní zvuky, které připomínají písně. Proto se jim přezdívá zpívající velryby. Písně zpívají samci a slouží pravděpodobně k lákání samiček, určení pozice samce v rámci jejich hierarchie a možná i jako echolokace, díky které se mohou keporkaci najít mezi sebou. 

Vlny na volném moři během výletu lodí nejsou zanedbatelné. Při focení a natáčení si proto dávejte pozor na elektroniku a pokud vám houpání na lodi nedělá dobře na žaludek, vezměte si před cestou prášek.

Galapágy chudých

Po pozorování keporkaků můžete zamířit na ostrov Isla de la Plata, kolem kterého se projíždí a jemuž se přezdívá “Galapágy chudých”. Na tomto ostrově totiž můžete pozorovat stejně jako na slavných Galapágách úžasné tereje modronohé, kteří získali své jméno díky azurově zbarveným končetinám. Nad ostrovem plachtí také hejna fregatek. Samci těchto mořských ptáků při námluvách nafukují nápadné červené vaky, díky kterým jsou nepřehlédnutelní. Kolem ostrova Isla de la Plata můžete spatřit mořské želvy. Vody Tichého oceánu mají v období našeho léta kvůli studenému Humboldtovu proudu sice pod 20°C, ale i tak stojí za to si nasadit šnorchl a setkat se pod hladinou s těmito mořskými živočichy. 

Jak se dostat do Puerto López po vlastní ose 

Městečko Puerto López na pobřeží Ekvádoru je výchozím bodem pro výlety lodí na pozorování keporkaků i na ostrov Isla de la Plata. Z největšího ekvádorského města Guayaquilu, se dostanete do Puerto López autobusem z nádraží Terminal Terrestre, které leží nedaleko mezinárodního letiště. 

Přímý spoj do Puerto López bohužel nejezdí. Doporučujeme jet se společností CLP nejprve do městeček Montañita nebo Olón a potom zeleným autobusem Cooperativa Manglaralto další hodinu do Puerto López. Přestup můžete využít k návštěvě surfařských pláží v Montañitě nebo Olónu nebo Národního parku Machalilla, který leží po cestě do Puerto López

Pozorování keporkaků s agenturou

Keporkaky můžete vyrazit pozorovat na volné moře pouze s některou z místních autorizovaných agentur. V přístavu v Puerto López je jich několik. Lodě vyjíždějí většinou dvakrát denně, ráno a později dopoledne. Výlet si můžete prodloužit o návštěvu ostrova Isla de la Plata, kam se jezdí za pozorováním terejů modronohých, fregatek a dalších mořských ptáků. Keporkaci migrují k ekvádorskému pobřeží od června do poloviny října.

Ekvádorské pobřeží s cestovní kanceláří

Pozorování keporkaků s naší CK DoJižníAmeriky.cz během letních termínů zájezdů do Ekvádoru si samozřejmě nemůžeme nechat ujít. Do programu je zahrnutý výlet lodí včetně návštěvy ostrova Isla de la Plata. V dalších dnech navštívíme také unikátní ekosystém suchého tropického lesa v Národním parku Machalilla včetně jeho krásných pláží.

Zaujalo vás ekvádorské pobřeží a chcete zažít tuhle krásnou jihoamerickou zemi na vlastní kůži? Vydejte se s námi na jeden z několika našich zájezdů v malé skupince (maximálně 9 osob + špičkový český průvodce), které každoročně do Ekvádoru pořádáme.