Nedaleko peruánského pobřeží uprostřed vyprahlé pouště můžeme najít jedinečné místo, které se konečně dočkalo uznání a od roku 2021 je řazeno mezi světové kulturní památky UNESCO. Je to Chankillo (též Chanquillo), třináct věží z kamene, které byly vytvořeny starověkou civilizací před více než dvěma tisíci lety a fungovaly jako solární kalendář.

Jediný kompletní sluneční kalendář ze starověku

Přestože Chankillo není jediným starověkým slunečním kalendářem na světě, je jedním z nejkomplexnějších. Funguje totiž během celého roku. V roce 2021 UNESCO rozhodlo, že zařadí Chankillo na svůj seznam světového dědictví.

Archeologická lokalita Chankillo leží 350 kilometrů severně od Limy nedaleko od pobřeží a rozkládá se na více než čtyřech kilometrech čtverečních. Kromě výše zmiňovaných věží tam najdete také pozůstatky pevnosti, shromažďovacích center a obřadní síně. Chankillo nepatří mezi nejčastější turistické cíle.

Jak kalendář fungoval?

Sluneční kalendář v Chankillu využíval pozici slunce k tomu, aby bylo možné určit důležité milníky v průběhu roku jako jsou rovnodennost nebo slunovrat. Kromě toho se podle něj dal poměrně přesně určit i konkrétní den v roce, což bylo v té době možné jen u málokterých solárních kalendářů. 

To umožňovalo unikátní postavení a natočení věží, které odpovídalo pohybům slunce během celého roku ze dvou pevných pozorovacích bodů, což jsou dvě vyhlídkové plošiny. Z těch mohli obyvatelé Chankilla snadno určit, jaký den v roce přibližně je a podle toho si naplánovat sklizně nebo žně.

Dědictví UNESCO v Peru

Zařazení Chankilla na seznam světového dědictví znamená, že v tomto roce leží na území Peru třináct památek UNESCO. Některé z nich, jako například Machu Picchu nebo planina Nazca, jsou notoricky známé. Jiné památky můžete objevovat skoro sami. Kdo má raději přírodu, může vyrazit za andskými scenériemi do národního parku Huascarán, milovníci měst budou uneseni z koloniální architektury ve městě Cusco.

Chcete se o Peru dozvědět více? Přečtěte si o Peru mnohem více v našem nejkompletnějším online průvodci po Peru na českém internetu.

Chcete Peru poznat na vlastní oči? Inspirujte se programy našich zájezdů do Peru nebo se s námi do Peru vydejte. Jezdíme v malých skupinkách se skvělými českými průvodci a vyrážíme každých 14 dní.