UPDATE 31.března:

Situace v Peru je v normálu. Už je možné bez omezení cestovat po celé zemi vč. Puna a jezera Titicaca stejně jako dříve.

V Peru je zatím málo zahraničních turistů a je přepoklad, že vzhledem ke spoustě zrušených rezervací bude i hlavní turistická sezóna (červenec-srpen) klidnější než v jiných letech.

UPDATE 24.února:

Situace v Peru se výrazně vylepšila:

  • Celá země kromě oblasti okolo jezera Titicaca funguje normálně. Turistické památky jsou otevřeny v plném rozsahu, včetně Machu Picchu a vlakového přístupu k němu.

  • Pro turisty je stále nepřístupná oblast okolo Puna, kde mimo víkendy pokračují blokády silnic.

  • O uklidnění situace v Peru informuje i MZV: https://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/aktualni_doporuceni_a_varovani/peru_uklidneni_situace_v_zemi.html

  • Máme stále aktuální informace jak od dvou našich průvodkyň, které už cestují nějakou dobu po Peru, tak hlavně od našich dlouholetých partnerů. Především naši dopravci nás pravidelně informují o nejčerstvějších novinkách.

  • V Peru je stále ještě minimum zahraničních turistů – z našeho pohledu jedinečná doba k návštěvě země Inků.

 

UPDATE 13.února, email pro naše spolucestující z březnových termínů:

Milí spolucestující,

posíláme vám informace k aktuální situaci v Peru. 

Jak asi víte, situace v Peru stále není úplně klidná, ale máme spoustu pozitivních zpráv.

Před několika dny byl znovu obnoven vlak k Machu Picchu. Zatím jezdí každý den dvakrát. Zároveň bylo oznámeno předpokládané otevření Machu Picchu na 15.2. Tak uvidíme jestli se tak opravdu stane, my v to pevně doufáme.

Zároveň byla odblokována většina silnic a větší blokády jsou především v oblasti okolo jezera Titicaca (Puno, Juliaca), která stále není pro turisty přístupná.

Většina země funguje celkem normálně, navíc protesty jsou v 99 procentech poklidné. Hlavní letiště (mimo letiště v Juliaca) fungují bez omezení. Abyste si udělali obrázek o tom, že život ve velké části země opravdu probíhá prakticky normálně, tak v Limě v těchto dnech například probíhají na obřím Národním stadionu koncerty populárního jihoamerického zpěváka Romea Santose.

Včera byla v Limě naše peruánská skupinka, která ale kvůli uzavření Machu Picchu dnes odlétá do Ekvádoru. V Limě je život normální a navštívili jsme historické centrum i čtvrť Miraflores. (Takhle to vypadalo na hlavním náměstí Plaza de Armas: https://www.facebook.com/dojizniameriky.cz/videos/3552616071636108/)

Situace se může rychle vyvíjet. Budeme vás průběžně informovat o případných změnách (pevně věříme, že pozitivních!) a 5-7 dní před odletem rozhodneme o tom, zda zájezd budeme moct uskutečnit nebo ne.

Pokud bude muset být zájezd zrušen, vrátíme vám 100 procent zaplacené částky, z toho nemusíte mít strach.

Pokud se zájezd uskuteční, čeká vás unikátní návštěva Peru s minimem zahraničních návštěvníků a nadšených místních, kteří se nemohou dočkat prvních turistů.

Máte-li jakékoliv další dotazy, neváhejte nás kontaktovat.

PŮVODNÍ INFORMACE ZE 16. LEDNA:
V prosinci, krátce po odvolání prezidenta, začaly zejména na jihu Peru protesty.
Některé z nich vedly ke střetům s bezpečnostními složkami a dokonce způsobily na několik dní uzavření letišť v Arequipě a v Cuzcu a blokádu řady silnic na jihu Peru.

Během vánočního období byly protesty přerušeny a situace se vrátila k normálu, ale od 4.1. byly opět obnoveny. Zejména v okolí Puna (jezero Titicaca) je situace velmi komplikovaná – celá oblast je v těchto dnech (stav 16.1.)  téměř nepřístupná.

Některé silnice jsou zablokovány i v okolí Cuzca. Letiště je otevřené, stejně tak i Machu Picchu a přístup k němu (včetně vlakového spojení).

Situace v Peru se každým dnem mění a nelze předvídat její vývoj. V případě např. brzkého vyhlášení nového termínu voleb nebo odstoupení nové prezidentky se může okamžitě uklidnit.

Vývoj v Peru pečlivě sledujeme.

Doporučujeme všem, kteří cestují v dalších měsících do Peru, ať už s námi, s jinou CK nebo individuálně, nepodléhat panice a sledovat aktuální informace.

Termíny našich cest do Peru.

Informace pro naše spolucestující:
Pokud by naše cesta do Peru nebyla bezpečná nebo bychom kvůli blokádám nemohli navštívit hlavní místa na trase zájezdu, zájezd zrušíme nejpozději 7 dní před odletem a okamžitě všem klientům vrátíme 100 procent ceny zájezdu.

Za CK doJižníAmeriky.cz,
Honza Brotánek