Jižní Amerika bývá spojována s vrcholky And, které se táhnou přes celý kontinent nebo s Amazonií, jejíž rozloha je větší než celá Evropská unie.
Nezapomeňme ale na to, že většina jihoamerických zemí má také tisíce kilometrů pobřeží s mnoha okouzlujícími plážemi. Slavnou Copacabanu v Brazílii zná asi každý… Je to opravdu ta nejkrásnější pláž? A co kolumbijský Karibik? Galapágy? Brazilské pláže? Nebo dokonce Uruguay? Znáte?

Od severu na jih

Nejdelší pobřeží a nejvíc pláží celé Jižní Ameriky má se svými téměř 7500 km jednoznačně Brazílie. Pojďme to ale vzít od severu směrem na jih a zmínit ty nejkrásnější pláže, které stojí za to navštívit: 

1. Kolumbijský Karibik a národní park Tayrona

Tayrona je jedním z nejnavštěvovanějších míst Kolumbie s divokými plážemi omývanými Karibským mořem. Leží na severu Kolumbie na úpatí pohoří Sierra Nevada v blízkosti města Santa Marta. V národním parku můžete podniknout pěší výlety džunglí podél členitého pobřeží, které vás uchvátí jedinečnými výhledy na pláže s bílým pískem, tyrkysovou vodou, kokosovými palmami a obrovskými kameny. Ne všude je kvůli silným proudům možné se koupat. Pokud máte rádi pláže, na návštěvu Tayrony a okolních karibských pláží si vyhraďte minimálně dva dny.

2. Kolumbijské pobřeží Tichého oceánu

Pláže na pobřeží Tichého oceánu jsou v Kolumbii stejně atraktivní jako ty karibské. Navíc mají tu výhodu (i nevýhodu), že jsou velmi odlehlé a přístupné jen malými letadly. Proto na nich najdete minimum turistů. Odměnou za komplikovanější cestu vám budou nekonečné divoké pláže (např. Guachalito, Coquí nebo Joví) lemované hustou zelenou vegetací unikátního deštného pralesa v oblasti Chocó. Do této oblasti lze cestovat celoročně. Mezi červencem a říjnem můžete v Tichém oceánu v této oblasti pozorovat migrující keporkaky.

3. Galapágy – klenot v Tichém oceánu 

Fantastickými plážemi vás překvapí souostroví Galapágy ležící v Tichém oceánu asi tisíc kilometrů západně od ekvádorského pobřeží. Je to ideální destinace pro milovníky šnorchlování a potápění. Na souši i v moři můžete vidět mnoho zvířat a jelikož zvířata na Galapágách nejsou plachá, můžete se pohybovat v jejich těsné blízkosti. Mezi hlavní zvířata na ostrovech patří suchozemské i mořské želvy a leguáni, lachtani, obrovské množství ptáků a ryb včetně několika druhů žraloků, ale také tučňáci. Díky sopečnému původu Galapág si na mnoho místech budete moct užít také kontrast černých lávových kamenů s tyrkysovou barvou moře a světlým jemným pískem. 

Navštivte pláže na hlavních ostrovech Santa Cruz, San Cristóbal, Isabela a na menší Floreaně. Další krásné pláže leží na neobydlených ostrovech, kam se dá dostat jen v rámci organizovaných výletů na lodi. 

4. Ruta del Sol – vesničky na ekvádorském pobřeží 

Ekvádorské pobřeží Tichého oceánu je neméně okouzlující než to kolumbijské. Dvě hodiny cesty autem od mezinárodního letiště v Guayaquilu začíná tzv. Ruta del Sol neboli Cesta slunce, podél které najdete několik malebných rybářských vesniček s kilometry písečných pláží, občasnými útesy a s bohatou tropickou vegetací. Spousta pláží je skvělá i na surfování.

Za zmínku stojí také dlouhá malebná pláž Los Frailes ve tvaru půlměsíce, která leží v systému unikátního suchého tropického lesa v Národním parku Machalilla. Pokud máte rádi teplo a sluníčko, nejlepší období pro návštěvu je prosinec až duben, po zbytek roku bývá mlhavé počasí. Od června do října jsou na ekvádorském pobřeží k vidění migrující keporkakové.

5. Brazílie – ráj pro milovníky pláží

Brazílie je v Jižní Americe plážovou destinací číslo jedna. Na mnoha brazilských plážích je možné se koupat celoročně. Nejznámější městské pláže najdete v metropoli Rio de Janeiro. Pláže CopacabanaIpanema jsou ikonickými místy a tomu odpovídá i množství jejich návštěvníků.

Za krásnějšími plážemi stojí za to vydat se do menších měst a na ostrovy. Za zmínku stojí ostrov Ilha Grande tři hodiny na jih od Ria, který je protkán pěšími stezkami přes atlantský deštný les, a můžete na něm navštívit desítky panenských pláží. 

Vyhlášenou plážovou oblastí je federální stát Bahia s množstvím ostrůvků s katalogovými plážemi a nezapomenutelnou atmosférou díky afrobrazilské populaci. 

Možná vás překvapí, že top pláže můžete najít nejen na pobřeží Atlantského oceánu, ale také v brazilské Amazonii. Městečku Alter do Chão ve státě Pará na severu země se právem přezdívá Amazonský Karibik. Jeho překrásné pláže s bujnou vegetací a světlým pískem omývají krystalicky čisté a teplé vody přítoku Amazonky, řeky Tapajós

6. Uruguay – nečekaná plážová destinace

Uruguay, na jihoamerické poměry malá země, ležící mezi obrovskou Brazílii a Argentinou, není na první pohled místo, kam byste vyrazili odpočinout si na pláž. “Pouhých” 660 km pobřeží ale skrývá několik top destinací, které během hlavní sezóny od ledna do března rozhodně stojí za návštěvu. Uruguay v rámci Jižní Ameriky patří k jedné z nejbezpečnějších zemí. 

Pokud jste milovníci městských pláží, nesmíte vynechat Playa PocitosRamírez v hlavním městě Montevideo. Zhruba 120 km na východ od Montevidea leží nejnavštěvovanější plážový resort Punta del Este. Chcete-li se vyhnout davům, pokračujte po pobřeží dál na východ do poklidných městeček José Ignacio nebo La Paloma s nádhernými plážemi. Asi hodinu dál na severovýchod od La Paloma stojí za návštěvu liduprázdná pláž Cabo Polonio s krásnými písečnými dunami. 

Kam se jet vykoupat do dalších jihoamerických zemí? 

Peru

Teplotu oceánu na celém jihoamerickém tichomořském pobřeží ovlivňuje studený Humboldtův proud a voda je nečekaně chladná – například v oblíbených peruánských “letoviskách” v okolí Limy málokdy překročí teplota moře 20°C.

Nejhezčí pláže leží na severním pobřeží poblíž k ekvádorských hranic. V této oblasti je voda teplejší. Mezi městy TrujilloMáncora najdete pláže ideální na surfování. Máncora je populárním plážovým střediskem a párty spotem, ale bývá přeplněná, hlučná, poměrně špinavá a na místních plážích budete klid na odpočinek hledat složitě.

Městečko Huanchaco u Trujilla s ideálními vlnami na surf

Chile

Chile má přes 4000 km tichomořského pobřeží. Moře je celý rok poměrně chladné. V období léta na jižní polokouli můžete navštívit pláže v Národním parku Pan de Azúcar na severu země u pouště Atacama. Známými přímořskými letovisky, které se v sezóně plní návštěvníky, jsou města Valparaíso a Viña del Mar nedaleko hlavního města Santiago de Chile.
K Chile patří také odlehlý tichomořský Velikonoční ostrov s několika krásnými plážemi.

Argentina

Argentina se pyšní téměř 5000 km pobřeží, které omývá Atlantský oceán. Teplé vody a v létě téměř tropické pláže najdete na severu země kolem hlavního města Buenos AiresMar del Plata. V sezóně zaplaveno davy “porteňos” (obyvatelé Buenos Aires).
Směrem na jih se oceán výrazně ochlazuje a na nejjižnějším cípu Argentiny v Ohňové zemi teplota oceánu ani v létě nepřekročí 10°C. 

Venezuela

Venezuela má díky své poloze na břehu Karibského moře jedny z nejkrásnějších pláží Jižní Ameriky. Karibské pobřeží a Isla Margarita byly kdysi hojně navštěvovanými místy, ale v posledních letech se kvůli dlouhodobé krizi během vlády Huga Cháveze a jeho nástupce Nicoláse Madura ekonomická a bezpečnostní situace v zemi zhoršila natolik, že nedoporučujeme Venezuelu nyní navštěvovat.