Kolumbie

Kolumbie patří k našim nejoblíbenějším zemím na jihoamerickém kontinentu. Její špatná pověst je hodně vzdálená od dnešní reality a oficiální slogan země: “Největším nebezpečím je, že už tady budete chtít zůstat!”, není až tak daleko od pravdy. Spoustu zkušeností ze země srdečných lidí a nádherné přírody vám předáme na společné cestě a částečně i na této stránce.

Země rozmanitá a tajuplná

Kolumbie ukrývá mnohá tajemství a ten kdo ji jednou pozná se prostě musí vrátit. Její rozmanitost je neuvěřitelná – Amazonie, zelené svahy And, kávové plantáže, vysoké hory, poušť i zářivě bílý písek na pobřeží Karibiku. K tomu slavná města Cartagena a Bogotá, kde můžete užívat rytmů hudby cumbia a vallenato. Pojďte ji s námi objevit!

Jedinečné voskové palmy v údolí Cocora, Salento, Kolumbie
Prodavačky ovoce v Cartageně, Kolumbie

Základní údaje

Hlavní město: Bogotá
Rozloha: 1 142 000 km²
Počet obyvatel: 49,23 milionů (2017)
Měna: kolumbijské peso (COP)
Mezinárodní předvolba: +57
Prezident: Gustavo Petro
Úřední jazyky: španělština

 

 

Zájezdy (cesty) do Kolumbie

Do Kolumbie jezdíme několikrát ročně. Vypisujeme zájezdy, na které se může přihlásit každý i cesty na míru pro skupinky od 4 os., které rádi doplníme dalšími zájemci. Cesty jsou vhodné i pro jednotlivce, kteří neplatí žádný příplatek a budou sdílet pokoj s dalším spolucestujícím stejného pohlaví.

Opravdová Kolumbie v malé skupince

Vydejte se do rozmanité Kolumbie dříve než ostatní. Vezmeme vás od Karibiku po vrcholy hor, od pouště po kávové plantáže.

Termíny:
4.5. - 21.5.2024
plno..
25.7.-11.8.
pravděpodobně plno...
Další termíny
52 200 

+ letenky 20 000 – 32 000 Kč

Délka 18 dní
Skupina max. 9 členů
Průvodce
Vstupy V ceně
Charakter
Náročnost Střední

Letenky a letiště

Občané ČR mohou s účinností od roku 2004 cestovat do Kolumbie bez víz. K turistice je povolen bezvízový pobyt 90 dnů s možností prodloužení o dalších 90 dnů, přičemž tato povolená délka pobytu se týká každého kalendářního roku. Ke vstupu na území Kolumbie je potřebný cestovní pas s platností nejméně 6 měsíců. Doporučujeme s sebou mít i kopii pasu pro případ ztráty.

Počasí

V Kolumbii se najdou snad všechny klimatické zóny, i proto je Kolumbie celoroční destinací. Pro pobyt v horách je lepší zvolit sušší období od prosince do března a od července do srpna. I když v Kolumbii může kdykoliv pršet a to i častěji. Ale právě díky dešti je Kolumbie celoročně krásně zelená :-). V Bogotě je většinou takové jarní počasí, nejteplejšími měsíci na návštěvu jsou leden až březen. Na jihu Kolumbie a v nížinách očekávejte teplejší počasí, v okolí kávové oblasti bývá příjemně, ani zima ani vedro. Naopak na severu v oblasti Karibiku je většinou teplo, spíše vedro, a velká vlhkost.

Panenské pláže Karibiku v národním parku Tayrona, Kolumbie

Očkování

  • Poradí lékaři. Většinou se doporučuje zejména očkování proti žluté zimnici, ev. proti břišnímu tyfu, žloutence A+B. Při příletu z některých zemí Kolumbie vyžaduje očkovací průkaz s očkováním proti žluté zimnici.
  • Po ruce je dobré mít také repelent či odpuzovač komárů. Je třeba se mít na pozoru před onemocněním horečkou dengue, které způsobuje štípnutí infikovaným komárem. Proti této nemoci neexistuje očkování, platí pouze prevence.

 

Nejzajímavější místa, památky a aktivity

Kávové plantáže kolem Salenta, Kolumbie

Kávová oblast

Nejvyhlášenější kávová oblast v Kolumbii se nachází přímo pod národním parkem Los Nevados a je zapsána na seznam UNESCO díky své unikátní krajině a kultuře. Mezi povinnosti patří návštěva jedné z mnoha kávových farem. Na těch méně známých přímo majitelé ochotně provedou mezi kávovými plantážemi a ochotně popovídají o procesu zpracování kávy, na těch větších už na to mají brigádníky. K dalším zajímavostem regionu patří krásná městečka Salento, Filandía a další a také slavné Valle de Cocora. Nedaleko jsou nejznámější termální lázně v Kolumbii (Santa Rosa) a stejnojmenné městečko pověstné skvělými klobásami a zákusky.

Panenské pláže Karibiku v národním parku Tayrona, Kolumbie

Národní park Tayrona

Tento národní park se rozkládá na severu Kolumbie, asi 35 km od města Santa Marta v pohoří Sierra Nevada, v oblasti, kam dříve díky bezpečnostní situaci nebyl téměř přístup. Dnes se z národního parku Tayrona stal hlavní magnet zahraničních turistů na Karibském pobřeží Kolumbie. Park je proslavený svými plážemi s bílým pískem, palmami a krásnou přírodou v oblasti, kde zelené hory Sierra Nevada de Santa Marta padají přímo do moře. Kromě nejznámější pláže Cabo San Juan je v národním parku spousta dalších pláží, z nichž některé jsou přístupné pouze na lodi a jiné pro turisty zcela nepřístupné.

Historické centrum La Candelaria v Bogotě, Kolumbie

Bogotá

Hlavní město Kolumbie se nachází v Andách v nadmořské výšce 2600 m n. m. Na město je krásná vyhlídka z posvátného vrcholu Montserrate. Bogotá je skoro desetimilionová metropole, kde se mísí koloniální architektura (v historické čtvrti La Candelaria), viktoriánský styl a v části Bogoty i moderní mrakodrapy. Nachází se zde spoustu náměstí, zahrad, kostelů, knihoven, divadel a muzeí, z nichž nejznámějším je Muzeum zlata.

Otázky a odpovědi

S námi nebo s jinou cestovní kanceláří?

Je cestování do Jižní Ameriky bezpečné?

Cestovat do Jižní Ameriky s námi nebo sám?

Chcete znát 10 důvodů proč jet s námi?

Co když cestuju sám/sama?

Potřebuji očkování nebo test na covid-19?

Jak se přihlásit?

Chcete dostávat zajímavosti k cestování po Jižní Americe?


Odesláním berete na vědomí zpracování osobních údajů
Email s novinkami zasíláme jen několikrát ročně.